logo

Krojenie tortu jak się do tego zabrać?

Jakby nie patrzeć to krojenie tortu to rytuał który łączy oboje małżonków w jedność. Wspólne krojenie tortu symbolizuje wg tradycji że będziecie wieść wspólne szczęśliwe, pełne miłości i słodyczy życie. Krojenie tortu to jeden z sztandarowych momentów całego przyjęcia weselnego i należy pamiętać że warto zadbać o jego oprawę aby pozostał w pamięci jako wzruszająca chwila.

krojenie-tortu

żródło flicker

Na Śląsku krojenie tortu zazwyczaj odbywało się po obiedzie kiedy obsługa podawała ciasto i kawę, natomiast teraz pora krojenia tortu nie jest już tak przestrzegana jak kiedyś. Wiele Par Młodych przystępuje do kojenia tortu po oczepinach. Tak naprawdę trudno jednoznacznie powiedzieć kiedy powinno odbywać się owe krojenie tortu. Wiele par jednak decyduje się na wcześniejsze przystąpienie do tej ceremonii gdyż sporo przeważnie starszych gości nie doczekiwała momentu krojenia tortu.

Bride And Groom Cutting Cake

żródło flicker

krojenie-tortu2

żródło flicker

Warto zadbać aby ten moment nikomu nie umknął i ustalić to z wszystkimi z obsługi. Istotną sprawą jest zaproszenie wszystkich gości na salę, żeby później nikt nie był zaskoczony że nie widział wjeżdżającego tortu. Jeżeli planujecie dać na stoły winietki z menu warto zapisać szacunkowe godziny podania posiłków i istotnych punktów całej ceremonii. Fotograf i kamerzysta również powinni znać godzinę, aby zdążyli przygotować się odpowiednio do tego momentu. Moment gdy młodzi pokroili tort i rozdali weselnikom sprzyja do wygłaszania toastów przez świadków czy rodziców, jest to odpowiedni moment bo wszyscy są obecni na sali.

krojenie-tortu3

żródło flicker

Jak już młodzi pokroją tort warto pamiętać że tradycja nakazuje aby sami skosztowali po kawałku. Bardzo fajnie wygląda gdy młodzi do tego nie używają sztućców ale biorą kawałki ciasta do rąk i starają sie skosztować po kawałku. 🙂

krojenie-tortu5

żródło flicker

Jak należy pokroić tort? Ludzie z branży cukierniczej odpowiadają, że tak aby było wygodnie i najważniejsze aby kawałki były równej wielkości. U nas najczęściej spotyka się okrągłe torty które kroimy promieniście. Torty o regularnych kształtach kwadraty czy prostokąty kroimy w prostokątne kawałki. Tort wielopoziomowe zaczynamy kroić od samej góry. Pamiętajmy że torty są często przystrojone figurkami z lukru lub materiałowymi wstęgami, usuńmy je przed samym krojeniem.

krojenie-tortu1

żródło flicker

krojenie-tortu6

żródło flicker

Coraz częściej na polskich weselach można spotkać torty muffinowe składające się z babeczek. Taki tort na pewno nie będzie od Was wymagał wielkiej gimnastyki. Trzymam kciuki za Was na pewno dacie sobie radę to tylko tort. 🙂

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *